Veiligheid in je gebouw gaat voor alles. Als VvE beheerder weet je hoe cruciaal het is om de lift regelmatig te laten inspecteren. Hoe vaak dit moet? De wet schrijft voor dat een lift elk jaar een onderhoudskeuring ondergaat en om de 18 maanden een uitgebreidere veiligheidskeuring.
Het goed functioneren van de lift is niet alleen een kwestie van comfort, maar ook een belangrijk aspect van de veiligheid voor de bewoners. Periodiek lift onderhoud en keuringen vangen potentiële risico’s op voordat ze een probleem vormen.
Om het simpel te zeggen: als beheerder houd je de liftkeuringen op de radar en plan je ze in, zodat bewoners zonder zorgen het gemak van de lift kunnen blijven ervaren. Een goed onderhouden lift voorkomt ongelukken en bijbehorende kosten. Volg je de regels op, dan zit je altijd hoog – en veilig – in het gebouw.
Regelgeving rondom liftkeuringen
Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van de liftinstallaties in hun gebouwen. In Nederland is het wettelijk vastgelegd dat liften periodiek gekeurd moeten worden. De Arbowet stelt dat liften die bestemd zijn voor vervoer van personen of goederen aan strikte veiligheidseisen moeten voldoen, wat regelmatig gecontroleerd wordt door een gecertificeerde keuringsinstantie.
Periodieke liftkeuringen: hoe vaak en wanneer?
Het keuren van liften moet volgens strakke intervallen gebeuren. Na de ingebruikname van de lift is de eerste keuring na één jaar. Vervolgens zal de lift om de achttien maanden een herkeuringsproces moeten ondergaan om aan de veiligheidsnormen te blijven voldoen.
Stappen tijdens een liftkeuring
- Visuele inspectie: Controle van de liftcabine, deuren en signalering.
- Functietest: Nagaan of de lift correct stopt en de deuren correct sluiten en openen.
- Veiligheidstest: Testen van noodstops en andere veiligheidsmechanismen.
- Technische controle: Beoordelen van de staat van kabels, tandwielen en elektronica.
- Resultaat: Na de keuring krijgt de VvE een keuringsrapport.
Criteria tijdens de liftinspectie
- Techische staat: Beoordeeld wordt of de lift technisch nog in orde is.
- Veiligheidsvoorwaarden: Alle veiligheidseisen worden nagelopen.
- Noodvoorzieningen: Controle op de aanwezigheid en werking van noodvoorzieningen.
- Documentatie: Geldigheid van certificaten en onderhoudsgeschiedenis wordt gecontroleerd.
De rol van Actief VVE in het keuringsproces
Als gespecialiseerde VvE beheerder, is Actief VVE betrokken bij het hele proces van liftkeuringen. Wij verzorgen de communicatie met de keuringsinstanties, plannen de keuringen, en zorgen dat alle documentatie op orde is. Met onze hulp verliezen jullie geen omkijken naar de strikte veiligheidseisen en kunnen bewoners met een veilig gevoel gebruik maken van de lift.
Wat te doen na een gekeurde lift?
Na afloop van een liftkeuring is actie noodzakelijk. Is de lift goedgekeurd, dan moet de VvE de aanbevelingen op het rapport opvolgen om de lift veilig te houden. Bij een afkeuring draagt Actief VVE zorg voor de benodigde aanpassingen of reparaties, in samenwerking met de liftservice-partners.
Plan je volgende liftkeuring met Actief VVE
Wil je de keuring van je lift uit handen geven aan een betrouwbare VvE beheerder? Bij Actief VVE zorgen we voor een zorgeloos keuringsproces en helpen we je aan alle wettelijke eisen te voldoen. Kijk op Plan je liftkeuring bij Actief VVE en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.
Meest gestelde vragen
1. Hoe vaak is de liftkeuring door een VvE verplicht?
Als VvE beheerder ben je ervoor verantwoordelijk dat de lift in het VvE-gebouw periodiek geïnspecteerd wordt. Volgens de huidige wet- en regelgeving moet de liftkeuring eens in de achttien maanden plaatsvinden. Dit is vastgelegd in het Arbeidsomstandighedenbesluit. De keuringen zijn er om ervoor te zorgen dat de lift veilig is voor alle gebruikers en moeten uitgevoerd worden door een gecertificeerde liftkeuringsinstantie.
2. Wat houdt een liftkeuring precies in?
Een liftkeuring omvat een serie van controles die zowel de technische staat als de veiligheidsaspecten van de lift evalueren. Een gecertificeerde keurmeester controleert de mechanische en elektrische onderdelen, het interieur van de liftcabine en verrichtingen zoals het probleemloos openen en sluiten van de deuren. Een gedegen keuring draagt bij aan het voorkomen van storingen en ongelukken. Naast de verplichte keuringen, is regulier onderhoud van de lift essentieel.
3. Zijn er gevolgen bij het niet tijdig laten keuren van de lift in een VvE-pand?
Ja, als VvE beheerder moet je goed opletten dat de lift op tijd wordt gekeurd, want er kunnen serieuze consequenties zijn bij het verzaken hiervan. Naast potentiële onveilige situaties voor bewoners en bezoekers, kan het niet naleven van de keuringsplicht leiden tot boetes en in het ergste geval zelfs tot het buiten gebruik stellen van de lift. Bovendien kan het invloed hebben op de verzekeringsdekking van de VvE. Voor meer informatie rondom de organisatie van de periodieke keuring van een VvE kun je altijd contact opnemen met Actief VvE voor het organiseren van een algemene ledenvergadering over dit onderwerp.